Jakten på kräftan

Under skepparen Ronny Carlssons 37 åriga karriär har det aldrig varit så mycket kräftor som det är nu. Tillsammans med hans två besättningsmän Robert Kruse och Frank Oskarsson letar de året om efter de bästa stället att kamma in storfångsten. Rekordfångsten får dom när de fiskar på “Haken”.

Ronny sitter i styrhytten på Vera C och spanar ut över havet, trålen har legat i sedan klockan fyra på eftermiddagen och efter sex timmar är det snart dags att avsluta det första draget. Solen är precis på väg att bli ersatt av en fullmåne när han via en knapptryckning väcker Robert och Frank som tagit chansen att sova. De är inne på deras andra dygn ute tillhavs och en sommar av nattfiske är påväg mot sitt slut. Under nattfisket blir sömnen sporadisk, max ett par timmar i sträck när tiden tillåter.

– Vi följer ljuset och djupet när vi fiskar, som bäst är det i skymning och gryning och vi fiskar under den tiden då det är som kortast emellan dom. På sommaren är det på natten och på vintern är det på dagen, nu är vi i ett mellanläge där man kan fiska dygnet runt, berättar Ronny.

Flera utav de andra fiskebåtarna har valt att tråla under dagtid och lasta av på natten, Ronny chansar på att man med hjälp av fullmånen ska kunna pressa ut det sista av säsongens nattfiske.

Ronny har varit skeppare och delägare på Vera C sedan 2010.

I bakgrunden hör man båtar tala med varandra via radiokommunikationen VHF, de diskuterar var de ska fiska varpå den ena svarar att de ska försöka ta sikte på Ronny, han har koll. I 37 år har Ronny varit yrkesfiskare, ett yrkes som gått i flera familjegenerationer.

Trålarna är utformade på ett sätt att de flesta fiskarna tar sig ut ur trålen via nät i övre delen, på så sätt kan man minimera den fångst man inte är ute efter. Första draget visar sig ge storfångst och efter att ha sorterat och slängt tillbaka bifångsten slutar det på 240 kilo kräftor.

– Nästa omgång kommer att ske när det är som mörkast och då kan man inte räkna med att få upp lika mycket berättar Ronny.

Robert passar på att sova i kojen mellan dragen. Här finns det inga fönster och även mitt på dagen så kan det bli helt mörkt.
PWennerholm_2020_16127
PWennerholm_2020_16602
När trålen är full så väger den ofta över 150 kilo.
När trålen är full så väger den ofta över 150 kilo.

Området de valt att fiska på ligger mitt emellan Marstrand och Skagen, de brukar kalla det för “Haken” då det är en grundbank med betydligt djupare vatten på båda sidor. För fem år sedan så var det inte alls lika mycket kräftor i de här trakterna, då hade det varit ett par kalla vintrar vilket kräftorna inte gillar men de senaste vintrarna har varit milda. Nu är det ovanligt mycket kräftor i havet mellan Sverige och Danmark. Fisken som föredrar kallare vatten har dock dragit sig undan.

– Det kommer och går, ibland är det kräftor och ibland är det fisk men så bra kräftfiske som det är nu, det har det nog aldrig varit säger Ronny.

Att det blir större fångst behöver dock inte betyda att man tjänar mer, Robert berättar att det är en delikatesshandel som de håller på med och finns det för mycket kräftor till salu så går priset ner, även om fångsten är större så kan pengarna bli mindre i slutändan. Det gäller att få mycket kräftor när de andra båtarna inte får det. Nu förtiden får man nästan bara den möjligheten i dåligt väder, då blir det svårare att fiska och färre båtar går ut.

Från tanken där trålarna töms går ett band in till nedre deck där fångsten sorteras i olika korgar beroende på storlek. Det man inte vill ha åker tillbaka ut i havet och den fisk som är stor nog för att ätas läggs i separata korgar.

Strax innan fyra på morgonen ringer Robert på väckarklockan. Ronny är snabbt uppe och Frank kommer tätt inpå. Det är bäcksvart ute och det enda som syns är några andra båtar längs horisonten. Månen som lyste starkt innan de kröp till kojs har täckts av moln. Det är trålpasset mitt i natten som brukar ge minst fångst, ibland blir det nästan halvering mot vad det var i skymningen så ingen har höga förväntningar på en storfångst. De blir överraskade, nästan lika mycket som första omgången,

– blir sista draget bra så kan detta bli ett rekord! säger Ronny

Även om båten är ny och de kan arbeta mycket effektivare så tar det över en timma att gå igenom all fångst, då har allt sorterats, tvättats och lagts upp i lådor som ska säljas på Göteborgs Fiskeauktion dagen därpå.

Frank fick i början av sin fiskarkarriär smeknamnet Jonah efter den otursdrabbade bibelkaraktären. Nu har han bättre fiskelycka och är återigen Frank.
Ronnys stövlar och byxor står redo i båtens omklädningsrum.
Robert har fru och två barn hemma på Styrsö, även om kräftfiske innebär en hel del tid hemifrån får han mycket mer tid med familjen än många andra fiskare.
Efter att ha tömt trålarna från det sista draget är den nästan 14 kubikmeter stora tanken full.

Nästa gång väckarklockan ringer är klockan 10, sista draget ska upp och Vera C ska vändas tillbaka till hamnen i Fiskebäck för att lastas av. Gryningsdraget brukar vara bra och alla är spända på att se vad de fångat. När trålen kommer till ytan är det svårt att se mängden men när de får upp den första trålen för att tömma den i tanken ser man att den är smockfull. När de tömt båda två så är tanken nästan fylld. – Det är en fiskares dröm att få så här mycket säger Ronny.

För fem år sedan hade man varit riktigt nöjd om man kom hem med 15 backar kräftor. När de denna gånger lastar av i hamnen är antalet backar 41 med stora kräftor och fem backar med små, totalt väger de 920 kilo, för Ronny, Frank och Robert är det ett rekord, aldrig någonsin under deras fiskarekarriär

Fångsten lastas av i Fiskebäckshamn för att sedan levereras till Göteborgs fiskauktion där de säljs dagen därpå.

Work