Jag kan springa nu

Tre stora hjärtoperationer, ett nytt hjärta, flera hjärtstopp, två omgångar i livsuppehållande ECMO, kronisk avstötning och över tre år på sjukhus. Det är en del av vad elvaåriga William Westermark gått igenom. Han föddes med diagnosen HLHS (Hypoplastic left heart syndrom) vilket i praktiken innebar att hjärtat saknade den vänstra kammaren. Trots att han som två-åring fick ett nytt hjärta så har större delen av hans liv spenderats som allvarligt sjuk med en ständig överhängande risk för akuta hjärtstopp. Att kunna leka, springa och gå i skolan har aldrig varit en självklarhet och när det varit dags att lägga sig har han inte vetat om han kommer att vakna dagen därpå.

Idag har William precis firat sin elfte födelsedag och är ett år från det som länge varit hans mål; att bli tolv år. Efter en operation i höstas har tillståndet förbättrats avsevärt och den överhängande faran för ett akut hjärtstopp har försvunnit. I slutet av februari kunde han för första gången på två år börja skolan igen och fysisk aktivitet är nu en del av vardagen. Rädslan för att somna på kvällarna hänger sig kvar – men målet att bli tolv är borta, han ska bli betydligt äldre än så.

Examensarbete hjärttransplanterade William
PWennerholm_2021_10404-1

Hypoplastic left heart syndrome är en ovanlig men allvarlig medfödd sjukdom. Det innebär att den vänstra hjärthalvan är underutvecklad och hjärtfelet upptäcks oftast under de första dygnen av barnets liv då hjärtat inte klarar av att pumpa tillräckligt med blod ut i kroppen. Det är viktigt att behandlingen kan sättas in snabbt så att organen inte skadas av syrebrist och för att barnet ska överleva. I väntan på att kunna påbörja den kirurgiska Norwood-Fontan-metoden som består av tre olika operationer så behandlar man med syrgastillförsel och olika läkemedel men det kan även bli aktuellt att lägga barnet i respirator. 

Första operationen görs när barnet är nyfött, den andra efter fyra till sex månader och den tredje runt två års ålder. Cirka hälften av de barn som föds med HLHS överlever alla tre operationerna.

Work